In Praise of Shadows / Pitsou Kedem Architects

first_imgArchDaily Save this picture!© Amit Geron+ 49 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/603746/in-praise-of-shadows-pitsou-kedem-architects Clipboard 2014 “COPY” Area:  580 m² Area:  580 m² Year Completion year of this architecture project Israel Year:  In Praise of Shadows / Pitsou Kedem ArchitectsSave this projectSaveIn Praise of Shadows / Pitsou Kedem Architects CopyHouses•Tel Aviv-Yafo, Israel Architects: Pitsou Kedem Architects Area Area of this architecture project Projects In Praise of Shadows / Pitsou Kedem Architects Houses Year:  2014 Photographs photographs:  Amit GeronPhotographs:  Amit Geron Styling For Photography:Eti Buskila, Irene GoldbergSite Area:1000 SqM. plotDesign Team:Pitsou Kedem, Irene Goldberg, Hila SellaCity:Tel Aviv-YafoCountry:IsraelMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Amit GeronRecommended ProductsWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorWindowsAccoyaAccoya® Windows and DoorsText description provided by the architects. Mass and space combine together in a perforated, weathered steel (Cor-Ten™) structure that creates and sets clear boundaries for the home. The structure regulates the amount of sunlight penetrating the building’s spaces and controls the angle of sight both into and from the building whist creating a controlled, visual dialogue between the inside and the outside.Save this picture!© Amit GeronThe structure is constructed from layers and areas. The central area which is the central space, the residential area which centers around a double, communal living space and the external area, the weathered steel structure which defines a border and area for the building whilst creating new, intermediary areas that combine the inside and the outside.Save this picture!© Amit GeronThe external area, the weathered steel layer is seen as being two dimensioned from afar but does, in effect, have volume and can be experienced almost as a piece of sculpture or work of art and not just in terms of its function as part of the building’s structure. This same structure creates the building’s most important element, an element that has no physical aspect and takes up no volume or space – the layer of shadow. Shadows projected onto the walls and floor result from the building’s external structure’s early planning that relates to the angle of the suns light on the plot. This early planning allowed the architect to create areas and complete surfaces used as a canvas for the shadows to paint upon. The building is constructed of exposed concrete walls, large and inanimate and, without the movement of light and shade, they appear almost monastic. The shade and shadows moving across the building’s surfaces create a dynamic drama that makes the entire mass seem to be alive and full of movement. Sometimes the shadows and shade create repeating geometric shapes that sometimes stretch the entire length of the wall and sometimes creating unique blends of color and depth on the grey walls.Save this picture!© Amit GeronLight and shade on the structure enhance the user’s experience in the space and provides the space with structural richness, movement and a certain mystery. The materials chosen for the building’s construction are all in their raw state (concrete, weathered steel and wood) with sunlight changing their colors throughout the day. The weathered steel takes on a bright orange color during the day and towards evening, appears almost black.Save this picture!© Amit GeronSave this picture!Floor PlanSave this picture!© Amit GeronThe considered use of the most abundant resource available in the local climate, sun light, allowed the designer to create an entire world of contrasts and suspense seen in one project: between mass and lightness, between silence and dynamism, between simple and complex, between light and dark, between mysterious and the known. Together, they enrich the structure both from an architectural point of view and the relationships between the building’s spaces and those living in them. A still cactus garden enhances the dry atmosphere and the silence with only the shadows of the cacti on the concrete walls and ceilings bringing the garden to life and acting as a symbol for the entire project.Save this picture!© Amit GeronProject gallerySee allShow lessCultural Center at Saint-Germain-lès-Arpajon / Ateliers O-S architectesSelected ProjectsHWKN Unveils Design for “Pennovation Center” in PennsylvaniaUnbuilt Project Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/603746/in-praise-of-shadows-pitsou-kedem-architects Clipboard CopyAbout this officePitsou Kedem ArchitectsOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTel Aviv-YafoHousesIsraelPublished on March 03, 2015Cite: “In Praise of Shadows / Pitsou Kedem Architects” 02 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MInterior Finishes at U.S. Bank StadiumPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsFiber Cements / CementsSwisspearlFiber Cement Cladding Panels in B66 Business CenterMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsSculptformClick-on Battens in WestConnex M8 JunctionPanels / Prefabricated AssembliesBruagBack-Ventilated Facades – CELLONTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea CosmosGlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Porcelain StonewareApavisaSlabs – Wild ForestBulbs / SpotsAmbiance LumiereLighting – ZetaMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?屋影赞歌/ Pitsou Kedem Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY”last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *